17 Mart 2013 Pazar

MEME BÜYÜTME AMELİYATLARI ARTIYOR


Meme büyütme ameliyatları üzerinde en çok tartışma yapılan estetik ameliyatların başında geliyor. Bu tartışmalar silikon meme protezlerinin ilk olarak kullanılmaya başlandığı 1960’lı yıllardan beri devam etmekte. Silikon protezler şimdiye kadar kansere neden olmakla, vücutta bağ dokusu hastalıkları gibi birtakım rahatsızlıklara neden olmakla, anne sütünden bebeğe geçip bebeğe zarar vermekle suçlandılar. Ancak elli yıldır yapılan araştırmalar bu iddiaların hiçbirisini haklı çıkarmadı. Sanki bu iddialara inat kadınlar giderek daha fazla oranda protez taktırıyorlar. Son üç yıldır Amerika Birleşik Devletlerinde meme protezi ameliyatları en çok gerçekleştirilen estetik müdahale oluyor. Son yıllarda bu oranın Türkiye’de de arttığı bir gerçek. Peki ama neden daha fazla kadın memesini büyütme ihtiyacı hissediyor?

Bence bunun en önemli nedeni artık toplumun estetik cerrahi ameliyatlara bakış açısının değişiyor olması. Eskiden tabu olan estetik müdahaleler giderek daha çok kesim tarafından kabul görüyor. Eskiden, insanın sadece fiziksel olarak hastalıklı olması doktora başvurma nedeniydi. Son zamanlarda anlaşıldıki ruhen ve psikolojik olarak da insanın kendini sağlıklı hissetmesi en az fiziksel sağlık kadar önemli. Yirmibirinci yüzyılda fiziksel görünümün kişinin özgüveni ve buna bağlı olarak, sosyal başarısı ve mesleki başarısı üzerindeki önemi belirgindir. İşte tam da bu sebeple hergün daha fazla kişi estetik müdahaleler için plastik cerrahlara başvuruyor.

Meme büyütme ameliyatındaki artışın ayrı bir anlamı daha var. Meme, kadında dişiliğin sembolü olan bir organ. Estetik anlayışta zamana ve kültürlere bağlı olarak yavaş da olsa bir değişim söz konusudur. Ancak tarih boyunca dik ve dolgun göğüsler estetik açıdan hep tercih edilir olmuş. Giderek sayısı artak meme büyütme ameliyatları, erkek egemen bir dünyada, erkeklerin geliştirdiği estetik anlayışına artık kadınların da ayak uydurduğunun en önemli göstergesi bence. Kadının kendi dişiliğini keşfetmesinin ve buna bağlı tazelediği özgüveninin sembolü. Bunun en önemli kanıtı, artan meme büyütme ameliyatı trendi içinde en önemli talebin hamilelik ve doğum sonrasında memesinde hacim kaybı, sarkma ve deformasyon olan kadınlardan gelmesi. Eskiden bu grup hastaya daha az rastlanırdı. Meme büyütme ameliyatı genelde yirmili yaşlarda meme gelişimi hiç olmamış genç kızlara yapılırdı. Oysa şimdi otuzlu, kırklı yaşlarda, doğum sonrası deformasyona uğramış kadınladan gelen talep daha fazla. İlginç tarafı, böyle gelen kadınların eşleri genelde bu ameliyatı ya “gereksiz”  buluyor ya da “ameliyata karşı çıkıyor”. Yani kadınlar doğum sonrası meme estetiğini eşleri istediği için değil, kendileri istedikleri için yaptırıyorlar.