20 Ocak 2011 Perşembe

Güneş Gazetesi Yazı Dizisi 2 / 19.01.2011

                Meme, kadınlığın simgesi bir organdır. Emzirmek, anne olmakla ilişkisi yanı sıra kadının cinsel kimliğinin de çok önemli bir parçasıdır. O nedenle estetik cerrahi içerisinde öteden beri ayrı bir öneme sahip olmuştur. Memenin estetik cerrahisi ile ilgili pek çok kadının merak ettiği soruların yanıtını bu yazıda bulacaksınız. Sadece kadınların değil erkeklerin de meme konusunda merak edip de soramadıkları sorular vardır. Jinekomasti adı verilen, erkekte meme büyümesi durumu aslında pekçok erkeği sıkıntıya sokar. Ancak erkekler memeleri konusunda daha utangaç olduklarından sorularını sesli olarak dile getirmekte zorlanırlar.
                Memeler, ergenlik döneminden itibaren kadınlar için hep ilgi noktası olmuştur. Memelerindeki sorun nedeniyle plastik cerrahlara başvuran 18-30 yaş arasındaki genç kadınların en önemli şikayeti memelerinin küçük olmasıdır. Bu yaş grubunda en sık görülen ikinci rahatsızlık sebebi aşırı büyük memelerdir. Ayrıca memelerin asimetrik olması veya şekillerinin farklı olması da ameliyatla giderilebilecek sorunlardandır.
Meme büyütme ameliyatı kişinin vücut imajını güçlendiren ve kendine güvenini arttıran bir müdahaledir. Bu iş için kullanılan silikon protezler, ilk kullanıma girdikleri 1960’ların başından itibaren çeşitli şüpheler uyandırmıştır. Ancak bugüne kadar yapılan çalışmalar silikon protezlerin kanser dahil hiçbir hastalıkla ilgisini ortaya koyamamıştır. Meme büyütme ameliyatı düşünüyorsanız en uygun yol doğrudan bir plastik cerrahtan bilgi almaktır. Çünkü bu ameliyat için seçilecek protezin türü, hacmi, protezin uygulanacağı bölge, kesi yeri gibi planlanması gereken pekçok faktör vardır ve bu faktörler hastanın muayene bulgularına ve tercihlerine göre şekillenir. Bu ameliyatla genç kadın ileride süt verme potansiyelini kaybetmez. Günümüzdeki teşhis yöntemleriyle artık protezli memeler de protezsizler gibi kanser gelişimi açısından değerlendirilebilmekte ve teşhis gecikmesine sebep olmamaktadır.  Gelişen teknoloji her geçen gün bir öncekinden daha üstün bir protezin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Son yıllarda ise, meme büyütme amacıyla protezsiz yöntemlere yönelme başlamıştır. Yıllardan beri tüm vücutta dolgu amacıyla kullanılan yağ hücreleri meme büyütme amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır. Ancak bu yöntemle ilgili –her yeni yöntemde olduğu gibi-cevap bulması gereken henüz açıklığa kavuşmamış pekçok soru vardır.  Hastalarıma, bu konuyla ilgili gelişmeleri şimdilik sadece takip etmelerini, acele etmemelerini öneriyorum.
Kadınlığa ilk adım atılan yaşlarda aşırı büyük memeler de genç kızlar için büyük bir stres kaynağıdır. Büyük olan göğüsleri kamufle etmek için seçilen kıyafetler ve hatta yürüme şekli değişir. Kişi kalabalık ve sosyal ortamlarda kendini rahatsız hisseder. Büyük memelerin neden olduğu boyun ve sırt ağrıları da ilave bir yüktür. Aşırı kilolu olanlarda kilo vermek bazen çözüm olsa da çoğunlukla bu sorundan kurtulmanın yolu meme küçültme ameliyatıdır. Meme küçültme ameliyatında hastayı en çok kaygılandıran kısım memede oluşacak izlerdir. Ancak ameliyat sonrası elde edilecek sonuç hem fiziksel açıdan hem de psikolojik açıdan rahatlatıcıdır. Bu nedenle meme küçültme ameliyatı hasta memnuniyeti en yüksek ameliyatlar arasında yer almaktadır.  Asimetrik memeler ve memede şekil bozukluklarının da plastik cerrahi yöntemlerle giderilmesi mümkündür. Bu durumlar daha nadir görülmekte ama genç kızları özellikle evlilik öncesi dönemde olanları psikolojik olarak baskı altına almakta, karşı cinse yaklaşmalarını engellemektedir.
Otuzlu ve kırklı yaşlarda en sık gördüğümüz meme problemi ise çoğunlukla doğum yapmış, emzirmiş kadınların memelerinde görülen sarkmalardır. Hamileliğin getirdiği psikolojik travmanın ardından bir de fiziksel bir travmayla karşı karşıya kalmak çoğu kadını rahatsız etmektedir. Ayrıca, meme sarkması, çok kilo vermiş olanlarda veya hiç doğum yapmamış olanlarda da yaşa bağlı olarak oluşabilir. Hamilelik dönemi ve emzirme sırasında memeler hormonal etkilerle aşırı büyür. Bu dönem sona erince yine hormonların etkisiyle meme dokusu küçülür, hatta hamilelikten önceki durumdan bile küçük olabilir. Bunun anlamı şudur; eğer hamilelik öncesi dönemde de fazla büyük bir memeniz yoksa sizin memenizi sadece dikleştirmek kafi gelmeyebilir, aynı zamanda protez de koyarak meme hacmini büyütmek gerekir. Eğer hamilelik öncesi meme hacmi fazlaysa bu durumda sadece germe ameliyatı yeterlidir.
İnsan ömrünün uzaması, yaşam kalitesinin artması ve aktif cinsel yaşamın uzaması ile artık meme estetiği isteyen daha ileri yaş grubundan hastalar da plastik cerrahlara yönlenmektedir. Kadın memesi için bir başka dönüm noktası menapozdur. Bu dönemden sonra hormonal etkilerle meme dokusu yerini yağ dokusuna bırakır ve vücut yağının artmasıyla birlikte memelerde büyüme olabilir.  Bu hastalar da meme küçültme ameliyatından fayda görürler.  
Meme ameliyatı öncesi kadınların hatırlaması gereken en önemli konu: Eşlerinin veya partnerlerinin bilgisi ve onayı olmaksızın bu ameliyatı yaptırmamalarını öneririm. Eşi istemediği halde bu ameliyatı yaptırıp mutlu olan çok az hasta tanıdım. Eşe sürpriz olarak yapılan ameliyatlar da genelde yarı yarıya memnuniyetsizlik riski taşır.
Meme kadınla özdeşleşmiş bir doku olduğu için erkek memesi hep ikinci planda kalmıştır. Oysa jinekomasti olarak adlandırılan erkekte meme büyümesi hiç de az rastlanır bir durum değildir. Ancak erkekler kendilerindeki durumu adlandırmak ve çare aramakta yetersiz kalırlar. Çoğu erkek genç yaşlardan beri var olan veya orta yaş sonrasında beliren bu durumdan rahatsızdır. Kıyafet tercihlerini istedikleri gibi yapamazlar, deniz kenarında istedikleri gibi dolaşamazlar veya bazı sosyal ortamlarda durumu gizlemek için çareler ararlar. Jinekomasti, çoğu zaman hiçbir sebebe bağlı olmadan kendiliğinden ortaya çıksa da bazı ilaçların kullanımına ve nadir durumlarda altta yatan bir hastalığa bağlı olarak da görülebilir. Sadece bu sebeple bile olsa incelenmesi gereken bir durumdur. Jinekomastinin ameliyatı genelde liposuction yöntemiyle veya açık yöntemle fazla dokunun çıkarılmasına dayanır. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi hızlı ve sonuçlar yüz güldürücüdür. 
Hangi ameliyatlar için kimler uygun adaydır:
Meme büyütme: 18 yaş üzeri meme hacmini yeterli görmeyen genç kadınlar.
Meme küçültme: Memesinin büyük olması nedeniyle psikolojik, sosyal ve fiziksel sıkıntılar duyan tüm yaş grupları
Meme dikleştirme (germe): 30-40’lı yaşlarda doğum sonrası veya kilo kaybı sonrası göğüslerinde sarkma olanlar
Meme dikleştirme ve büyütme:  30-40’lı yaşlarda doğum sonrası memesinde hacim kaybı ve sarkma olanlar
Jinekomasti: En az iki yıldır meme büyümesi sorunu olan genç erkekler veya orta yaş üstü erkekler (altta yatan başka sebep olmadığı takdirde)

Bazı ameliyatların fiyat aralıkları:
Meme büyütme                                             :4000-8000 TL
Meme küçültme/dikleştirme                    :5000-8000 TL
Meme büyütme+dikleştirme                    :6000-9000 TL
Jinekomasti                                                      :3000-5000 TL
Yukarıda belirtilen fiyatlar ortalama aralıklardır. Ücret belirlenmesine etki eden en önemli iki faktör ameliyatın yapılacağı kurumun belirlediği fiyat politikası ve cerrahın belirlediği fiyat politikasıdır. 

1 yorum:

  1. Meme Küçültme Ameliyatı hakkında çok faydalı ve işe yarar bilgiler mevcut elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil