21 Ocak 2011 Cuma

Güneş Gazetesi Yazı Dizisi 3 / 20.01.2011

Yüz bölgesi ve memeyi ayırdıktan sonra estetik cerrahide geriye kalan ameliyatların hemen hemen tamamı aslında vücut şekillendirme ameliyatlarıdır. Liposuction, karın germe, popo germe, kol germe gibi çok geniş spektruma yayılabilecek olan ameliyatlar hep aynı amaçla, belli bir bölgenin deformitesini gidermek amacıyla uygulanır.
Liposuction, yani yağ emme ameliyatı 20’li yaşlardan itibaren 40’lı yaşlara kadar kadınların en çok talep ettikleri ameliyatlardandır. Liposuction ilk olarak günümüzden 30 sene kadar önce uygulanmaya başlanmıştır. Son yıllarda ultrason ve laser enerjisinden yararlanarak liposuction yapan teknolojik cihazların ortaya çıkmasıyla da tam anlamıyla bir liposuction çılgınlığı yaşanmaya başlanmıştır. Bunun nedeni liposuction ameliyatının felsefesinin tüm diğer germe ameliyatlarına alternatif oluşturmasındadır. Liposuctionda germe ameliyatlarının aksine uzun kesiler yaparak deri çıkarılmaz, milimetrik kesilerden girerek deri altı yağ dokusu şekillendirilir ve üstteki derinin buna uyum sağlaması beklenir. Aslında basit gibi görünen ama iyi sonuç elde etmenin son derece güç olduğu bir ameliyattır. Sonucu belirleyen en önemli faktör liposuction yapılacak bölgedeki derinin elastikiyetidir. İleri yaşlarda deride elastikiyet kaybı olduğu için daha çok genç yaş grubunun ameliyatıdır. Bu yöntemle teorik olarak yağ dokusu bulunan her bölgeden yağ emmek mümkündür. En çok uygulama yapılan bölgeler kadınlarda; bel, basen, karın, bacak, erkeklerde ise; meme, karın, beldir.
Liposuction ameliyatı  düşünenlere tavsiyem; bu ameliyatta kullanılan teknolojik cihazların şatafatına kapılmadan, hem liposuction hem de germe ameliyatlarını eşit şekilde yapabilen plastik cerrahi uzmanlarından görüş almalarıdır. Çünkü; yanlış hastaya, yanlış endikasyonla uygulanmış bir ameliyatın kötü etkilerini düzeltmek son derece zordur.  
                Karın germe ameliyatı, özellikle 30’lu yaşlarından sonra doğum yapmış veya diyet sonrası fazla kilo vermiş hastalarda ortaya çıkan karın bölgesi gevşemesini gidermek için idealdir. Özellikle doğum yapan kadınlarda karın kaslarında gevşemeler olur. Ne kadar egzersiz ve diyet yapılsa da hamilelik öncesi döneme dönmek hemen hemen imkansızdır. Bu ameliyatla hem gevşemiş olan karın bölgesi toparlanır, bel kıvrımı yeniden ortaya çıkar, hem de sarkık fazla deriler gerdirilir.  Özellikle doğum sonrası dönemde meme ameliyatı ile sık olarak kombine edilir ve hasta memnuniyeti son derece yüksektir. Daha ileri yaşlarda yapılan karın germe ameliyatları daha sık olarak kilo alıp vermeler neticesinde oluşmuş sarkıklıklara çare olur. Bu durumda genelde hastanın sırt ve bel ağrısı da vardır ve ameliyattan sonra ağrıda düzelme olur.
                 Obesite, yani aşırı kilolu olma durumu çağımızın hastalığı haline geldi. Artık obesite tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak görüldüğü için de gerek diyet ve egzersiz programlarıyla gerekse cerrahi yöntemlerle pekçok hasta tedavi ediliyor. 30-40 kilo, hatta daha fazla kilo veren hastalar vücutlarında meydana gelen deformitelerin düzeltilmesi için plastik cerrahların kapısını çalıyor. Bu hastaların karın bölgesi sarkıklıkları çoğu zaman basit bir karın germe ameliyatı ile düzeltilemeyecek kadar belirgindir. Hem karından fazla dokunun ve sarkmış derinin çıkarılması hem de sırtta ve kalçalarda ortaya çıkan sarkıklıkların giderilmesi tam bir vücut germe ameliyatı ile mümkün olabilir. Bu yöntemde germe işlemi vücudu çepeçevre içerecek bir şekilde yapılmaktadır. Bacaklarda meydana gelen sarkmalar için de bacak germe ameliyatları en etkin çözümü sunmaktadır.
                Genelde 55-60 yaş sonrasında görülen ve hastalar için son derece rahatsız edici bir durum da kollardaki sarkmalardır. Özellikle yaz aylarında kıyafet seçimini zorlaştırır, vücuda yaşlı bir görünüm verir. Kol germe ameliyatı ile kollara yeniden sıkı ve diri bir görünüm verilebilir.
                Germe ameliyatlarında ortaya çıkan iz çıkartılan derinin miktarıyla orantılıdır. Sarkma fazla ise iz daha uzun olacaktır. Ancak ameliyat sonucu elde edilen form hasta memnuniyetinin en önemli belirleyenidir ve düzgün bir şekil elde edileceğine olan inanç iz ile ilgili kaygıları gidermektedir.   
                Vücut şekillendirme ameliyatları içinde son yıllarda giderek artan bir talep kalça dikleştirme ameliyatlarında görülmektedir. Bu ameliyat iki şekilde yapılabilir. Ya meme büyütme ameliyatı gibi protez kullanarak popo büyütme ameliyatı yapılabilir, ki bu durumda 5-6 cmlik bir kesiden her iki kalça bölgesine birer protez yerleştirerek büyütme işlemi tamamlanır, ya da büyütme ve germe ihtiyacı olan hastalarda hastanın kendi dokuları protez olarak kullanılır ve hem germe hem büyütme aynı anda gerçekleştirilir. Her iki işlem için de uygun olan hasta grubunu plastik cerrahınız belirleyecektir.
Hangi ameliyatlar için kimler uygun adaydır:
Liposuction: 20-40 yaş arası diyetle giderilemeyen bölgesel yağlanması olan ama cilt sarkması olmayanlar
Karın germe (abdominoplasti): 30’lu yaşlardan sonra doğum yapmış, aşırı kilolu olmayanlar
Kol germe:         55 yaş üzeri kollarda sarkması olanlar
Popo büyütme: Kalça bölgesinde hacim ve dikleştirme isteyen hastalar

Bazı ameliyatların fiyat aralıkları:
Liposuction (tek bölge için)         :  3000-5000
Liposuction (2-3 bölge için)         : 5000-8000
Karın germe                                      : 4000-8000
Kol geme                                            : 4000-6000
Popo büyütme                                : 5000-8000                                       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder