21 Ocak 2011 Cuma

Güneş Gazetesi Yazı Dizisi 4 / 21.01.2011

Türkiye’de estetik cerrahi ameliyatlar ile ilgili yazı yazıp da burun estetiğinden bahsetmemek olamaz. Bugün plastik cerrahların yaptığı ameliyatlar içinde burun estetiği uzak ara ile ilk sıradadır. Plastik cerrah olmayan kişiler tarafından da hatırı sayılır miktarda estetik burun ameliyatı yapıldığı düşünülürse bu işlemin ne kadar yaygın olduğu daha iyi anlaşılır.
Batılı toplumlara göre burun estetiğinin Türkiye’de daha yaygın olması genetik yapı olarak daha iri ve kemerli  burunlara sahip olmamızdan kaynaklanır.  Hem hasta için hem de cerrah için gözden kaçırılan nokta bu özelliğin sadece burna ait olmadığı, yüzün genel olarak batılı toplumlardan farklı olduğudur. Dolayısıyla klasik Avrupalı burnu gibi burnu çok küçültüp yukarı doğru kaldırınca çoğunlukla yüz ile uyumlu olmayan ve yapılmış olduğu belli olan burunlar ortaya çıkmaktadır. Burun yüzün tam ortasında, bakıldığında ilk dikkati çeken bölgededir. Yapılmış olduğu belli olan bir burun en az kemerli ve iri bir burun kadar kötü durur.  Dolayısıyla estetik burun ameliyatında en önemli iki kuraldan bir tanesi burun şeklini düzeltirken yapay bir görünüm vermemek, hastanın yüz ifadesiyle genel olarak uyumlu bir burun ortaya çıkarabilmektir.  En önemli ikinci kural ise ameliyat öncesi var olan nefes alma problemini düzeltebilmek veya sonradan nefes alma problemine yol açmamaktır. Bu iki kurala uyulduğu takdirde hastaların büyük çoğunluğu ameliyat sonrası mutlu olur.
Burun estetiği düşünenlere tavsiyem yüzlerinde nasıl bir değişimi tolere edebileceklerine iyi karar vermeleridir. Genelde daha genç yaşlar bu değişimi iyi karşılayabilirler. Ama mevcut burnu ile uzun yıllar yaşamış 40 yaş sonrası kesim yeni yüzünü kabul etmekte daha çok zorlanır. Bu yaş grubunda ancak daha küçük rötuşlar düşünülmelidir.
Erkeklerin en iyi tolere ettikleri estetik ameliyat  -Saç ekimi-
Son 20 yılda teknolojik olarak en çok gelişme olan alanlardan birisi de saç ekimi. Önce saç tellerini derisi ile birlikte zımba gibi delerek alıp yapılan ekimlerden, deri şeridi alıp tek tek saç ünitelerini ayırmaya geçildi. Son olarak da saç üniteleri tek tek toplanarak ekilecek alana nakledilmeye başlandı. Bu gelişimler sonucunda daha az iz ile çok daha doğal bir görünüm elde edilmeye başlandı.
Saç ekimindeki bu gelişmelere paralel olarak erkekleri en çok saçlarının dökülmesinin korkuttuğu da anlaşıldı çünkü, şu anda saç ekim ameliyatları erkeklerin en sık yaptırdığı estetik ameliyattır. Tecrübeme dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim ki erkek hastalar estetik operasyonlar konusunda kadınlara göre daha nazlıdır ve uyumları zordur. Ancak saç ekimi isteyen erkekler o denli motive olarak gelirler ki hem ameliyata toleransları hem de ameliyattan sonraki dönemde uyumları oldukça iyidir.
Kadınlara özgü estetik cerrahi –Genital Estetik-
Yaşlanmaya ve doğumlara bağlı olarak kadın genital bölgesinde de vücudun heryerinde olduğu gibi bir takım değişiklikler olmaktadır. Bu bölge de sarkmakta, dolgunluğunu kaybetmekte ve deforme olmaktadır. En sık rastlanan labia minoralardaki deformasyon mayo giyerken sıkıntıya sebep olmakta, bazı spor aktivitelerini ve cinsel ilişkiyi güçleştirmekte, hijyen problemlerine sebep olmaktadır.  Yine doğum sonrası vajinada meydana gelen gevşeme cinsel hazda azalma yapabilmektedir. Pekçok kadın bu sorunların da cerrahi müdahale ile çözümlenebileceğini bilmez.    
Hangi ameliyatlar için kimler uygun adaydır:
Rinoplasti: 18-35 yaş arası burun şeklinden memnun olmayanlar
Saç ekimi: Androjenik tip saç dökülmesi olan erkek hastalar

Bazı ameliyatların fiyat aralıkları:
Rinoplasti (burun estetiği)                          : 3000-6000
Saç ekimi (FUE)                                                               : 3500-8000
Labioplasti                                                         : 2500-5000                       

Estetik Cerrahi Öncesi:
Estetik cerrahi işlemler tıbbi bir zorunluluk değildir. Vücut imajını bütünlemek, özgüveni arttırmak için yapılan, hastaya keyif vermesi gereken işlemlerdir. Bunun için estetik müdahale düşünenlerin cerrah seçimi ve yapılacak işlem hakkında bilinçli olmaları gerekir.  Bu nedenle cerrahınıza aşağıdaki soruları sormaktan çekinmeyin;   
· Cerrahınızın uzmanlık branşı Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi midir?
Son yıllarda cazibesi nedeniyle diğer branşlardan hekimler de giderek artan sayıda estetik cerrahi müdahaleler yapmaktadırlar. En az altı yıl süren, eğitim müfredatlarında estetik cerrahi işlemler konusunda eğitim, bilgi ve beceri birikimi sağlayan tek branş Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlığıdır.
· Kaç yıllık plastik cerrahi eğitimi aldınız?
· Kaç yıldır bu tür ameliyatları yapıyorsunuz? Tecrübenin cerrahi işlemlerdeki önemi yadsınamaz.
· Bu işlem için iyi bir aday mıyım?
· İşlemi nerede ve nasıl yapacaksınız? Cerrahi işlemler uygun bir hastanede ve güvenli anestezi koşulları altında
yapılmalıdır.
· Ne kadar sürede toparlanabilirim ve toparlanma döneminde ne tür yardımlar almam gerekecek?
· Bana yapacağınız işlemin ne tür riskleri ve komplikasyonları var? Ameliyat öncesi sizi yeteri kadar
aydınlatmak, tüm sorularınızı yanıtlamak cerrahınızın görevidir.
· Bu işlemden önce ve sonra çekilmiş, görebileceğim fotoğraflar var mı ve ben makul olarak nasıl bir sonuç
beklemeliyim?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder